BenTenToon

Zeewierwoud, van gesneden tekening naar sgrafitto-muurreliëf.

Het sgrafitto reliëf is te zien in het portaal van Weimarstraat 51/51a, 2562 GR Den Haag.

Zeewierwoud

Alice W. Bakker, gesneden tekening.

In Ierland langs de Atlantische kust, als de zeebodem tijdelijk land wordt, verschijnen op de grillige rotsen bizarre vormen van zeewieren. Fascinerend, groot en geheimzinnig. Met een taaie leerachtige structuur, soms half doorschijnend als een huid van vreemde zeewezens. Hoe zou het zijn om tussen deze vormen door te wandelen?
Met behulp van internet is deze fantasie verder uitgewerkt. Foto’s gaven inspiratie voor de vormen en video’s voor de beweging van het wier in het water.
Kelpbossen zijn een fascinerende wereld onderwater. Iets om zuinig op te zijn. Het werk is een hommage aan deze zeewierenbossen, de leveranciers van zuurstof en ook ons toekomstig voedsel.
Om een tekening te snijden beweegt het lichaam mee met de hand en de lijn. Het is dansen met het scherp van de snee. Het snijden opent het oppervlak en zo wordt de omgeving deel van het werk. Door open vlakken achterelkaar te plaatsen ontstaat een steeds veranderende rijkdom aan vormen. De lichtval speelt daarin mee. Het langslopen en de bewegingen van de kijker worden deel van het werk.

Sgrafitto

Raquel Rodríguez Puebla, muurreliëf.

De gesneden bladen zijn hier in de etalage voor het eerst tentoongesteld. Eén van de eerste reacties kwam van Raquel Rodríguez Puebla, een buurtgenote uit de Newtonstraat. Zij werkt met sgrafitto. Haar interesse ontstond in Segovia, waar zij opgroeide. Alle gevels in het historische centrum zijn versierd met patronen die in de nog natte kalkstuc gesneden werden.
Enthousiast geworden door de mogelijkheden om de tekening uit te werken in sgrafitto, liet zij mij kennismaken met deze ambachtelijke techniek. We besloten om een deel van de tekening om te zetten in een sgraffito muurreliëf. In de etalage is de tekening te zien. Met houtskoolstof, dat door de gaatjes in de tekening kan, werd de tekening overgezet op de natte kalk.

Hier onder een paar foto’s van het proces.

Met houtskool stof wordt de tekening overgebracht op wand met natte kalkstuc.

De tekening is overgebracht en links zijn de lijnen al gesneden, rechts zijn deze nog stippeltjes in houtskool.

Het snijden.

Het resultaat na de tweede dag. De volgende dag zal er nieuwe laag kalkstuc aangebracht worden om het reliëf te kunnen voltooien.

Het sgrafitto reliëf is bijna voltooid.
Detail van de beide bladen gesneden tyvek van ‘Zeewierwoud’, op de voorgrond het gebruikte fragment voor de sgrafitto.