BenTenToon

Hanneke de Munck – de koning van Nineveh

Hanneke de Munck, De koning van Nineveh. Een uit perenhout gesneden beelden, naar het bijbelse verhaal van de profeet Jona en de stad Nineveh.

Hanneke de Munck: Wat het boek Jona mij zegt.

‘Ik heb het beeld van Jona in de walvis altijd mooi gevonden. (Dat het Leviathan, het verschrikkelijke diepzee monster blijkt te zijn, maakt het nog spannender.) Ik vind Jona als onwillige profeet heel invoelbaar. Hij heeft een nogal vervelend en erg menselijk karakter. Hij is door God aangewezen als profeet en krijgt de opdracht om een boodschap naar de stad Nineveh te brengen. Maar Jona probeert zijn opdracht te ontlopen door zich in te schepen richting Spanje.
Tijdens een verschrikkelijke storm besluit de bemanning dat hij de oorzaak moet zijn en gooien ze hem overboord. Hij wordt opgeslokt door een walvis. In diens buik bidt hij tot God en belooft zijn missie te volbrengen. Hij wordt op de kust bij Nineveh uitgekotst. Deze stad leeft in zonde en zal daarom vernietigd worden.
Wat mij het sterkst aanspreekt in het verhaal is de figuur van de koning van Nineveh. Ik vind het ontroerend dat hij direct na de onheilsverkondiging van Jona inziet hoe fout zijn stad is en direct met grote overgave als eerste boete doet. Dat moment van inkeer, ommekeer en boete is in het beeld uitgedrukt.
De koning van Nineveh scheurt zijn kleren en bestrooit zich met as. En geeft dan het bevel aan alle inwoners van de stad Nineveh om zijn voorbeeld te volgen. Zelfs beveelt hij dat ook alle schapen in de as moeten worden gewenteld.
Jonas heeft zijn boodschap verkondigd op het stadsplein en loopt direct de stad uit om van veilige afstand de vernietiging te aanschouwen. Maar er gebeurt niets. ¬†God is vergevingsgezind.’

Het beeld is nog in de maand maart in de etalage van BenT te zien.